هرآنچه باید راجع به کنسول نسل جدید پلی استیشن ۵ بدانید

هرآنچه باید راجع به کنسول نسل جدید پلی استیشن ۵ بدانید

بالاخره آن روزی که بسیاری از ما سال‌ها منتظرش بودیم فرا رسیده و اکنون چند ماهی است که کنسول پلی استیشن ۵ سونی روانه بازار شده. تا پیش از عرضه این کنسول، انتظارات بسیار زیادی از سونی داشتیم و کنسول نسل نهمی کمپانی ژاپنی بدون هیچ تردید توانسته با انتظارات همگام بماند و حتی گاهی بسیار بهتر ظاهر شود. این کنسولی بسیار قدرتمند است که قابلیت‌هایی نوآورانه در خود جای داده و همراه با رابط کاربری جدید و متفاوت از راه می‌رسد.

سونی در روند توسعه پلی استیشن ۵ به ابعاد مختلف کنسول پیشین خود فکر کرده و تغییراتی بنیادین در آن‌ها به وجود آورده: از روند راه‌اندازی کنسول گرفته تا رابط کاربری جدیدی که کاملا فکر شده است. بعد هم کنترلر انقلابی DualSense را داریم و یک امتیاز ارزش افزوده برای مشترکین سرویس پلی استیشن پلاس تا قادر به تجربه برخی از بهترین بازی‌های نسل پیش باشند. نتیجه کار کنسولی است که نمی‌توانید آن را تحسین نکنید و به لطف بازی‌هایی که تاکنون عرضه شده‌اند یا در مسیر عرضه هستند، سونی نسل جدید کنسول‌های بازی را به خوبی آغاز کرده است.

پلی استیشن ۵ سونی به هنگام عرضه چهار بازی انحصاری داشت و بنابراین قطعا خوشحال می‌شدیم اگر ژاپنی‌ها درست مانند مایکروسافت و کنسول‌های ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس، پشتیبانی از تمام کنسول‌های قدیمی‌ خود را امکان‌پذیر می‌کردند. اما متاسفانه چنین اتفاقی نیفتاده و پلی استیشن ۵ صرفا از بازی‌های پلی استیشن ۴ پشتیبانی می‌کند. اما این باعث نمی‌شود که پلی استیشن ۵ یک سرمایه‌گذاری ارزشمند به حساب نیاید و از شواهد بر می‌آید که به مرور زمان با کنسولی غنی‌تر و بسیار قدرتمندتر روبه‌رو خواهیم شد.

از زمان عرضه پلی استیشن ۵ تاکنون، لیست بازی‌های انحصاری دستگاه بیشتر هم شده. برای مثال چند ماه پیش بازی تحسین شده The Returnal را داشتیم که انحصاری پلی استیشن ۵ است و از قابلیت‌های دستگاه بیشترین بهره را می‌برد و در مثالی تازه‌تر، بازی Ratchet and Clank هم به بازار آمده که احتمالا جزو معدود بازی‌های حقیقتا نسل جدید باشد.

پلی استیشن ۵ قرار است گرافیک را در بازی‌های ویدیویی به سطوح تازه برساند و در این مسیر، از تلویزیون‌های مجهز به پورت HDMI 2.1 و همینطور نرخ به‌روزرسانی ۱۲۰ هرتز هم پشتیبانی می‌کند. البته تا این لحظه بازی‌های اندکی داشته‌ایم که به نرخ فریم ۱۲۰ دست پیدا کنند و بنابراین شاید برای خرید تلویزیونی سازگار با این قابلیت، هنوز اندکی زود باشد. اما پلی استیشن ۵ تفاوت‌هایی محسوس‌تر نسبت به کنسول‌های قبلی نیز به وجود می‌آورد و در هر صورت شاهد قدرت فراوان درون آن خواهید بود. به عنوان مثال بازی‌ها با سرعت بسیار بسیار بالاتر بارگذاری می‌شوند و پرفورمنس و وضوح تصویر (چه در بازی‌های قدیمی و چه جدید) به شکل غیر قابل باوری بالاتر است.

پلی استیشن ۵ هم برای افرادی ساخته شده که می‌خواهند به نسل بعدی بازی‌های ویدیویی ورود کنند و هم آن دسته از دارندگان کنسول پلی استیشن ۴ که نمی‌خواهند کالکشن بازی‌های قدیمی‌تر خود را از دست بدهند. این کنسول نسل قبلی و جدید را به شکلی بی‌نقص به یکیدگیر متصل کرده و بنابراین با خریدش دیگر هیچوقت نیازی به روشن کردن پلی استیشن ۴ خود نخاوهید داشت.

از بهبودهایی مانند حافظه پرسرعت NVMe SSD گرفته تا پردازشگر گرافیکی بسیار قدرتمندی که دستیابی به نرخ‌های فریم بالاتر و رهگیری پرتو را امکان‌پذیر می‌کند و میکروفونی که درون کنترلر تعبیه شده، تمام ابعاد کنسول این احساس را منتقل می‌کنند که پلی استیشن ۵ ساخته شده تا سهولت استفاده را در کنار توان پردازشی دیده نشده به ارمغان بیاورد.

سونی دو کنسول پلی استیشن ۵ روانه بازار کرده که تنها از یک نظر با یکدیگر تفاوت دارند و باقی مشخصات کاملا یکسان است. گذشته از مدل استاندارد که ۴۹۹ دلار قیمت‌گذاری شده، سونی کنسول PS5 Digital Edition را هم روانه بازار کرده که بدون درایو دیسک بلوری از راه می‌رسد و در عوض ۳۹۹ دلار قیمت دارد. با حذف درایو بلوری، مدل دیجیتال ظاهری متقارن‌تر به خود گرفته اما از سوی دیگر هیچوقت قادر به استفاده از بازی‌های فیزیکی روی آن نخواهید بود و باید بازی‌ها را صرفا دیجیتالی تهیه کنید.

تاریخ عرضه و قیمت‌گذاری

پلی استیشن ۵ در روز ۱۲ نوامبر سال ۲۰۲۰ در کشورهای آمریکا، استرالیا، ژاپن، کره جنوبی و نیوزلند عرضه شد و یعنی دو روز دیرتر از کنسول‌های نسل بعدی مایکروسافت، ایکس باکس سری ایکس و سری اس، از راه رسید. دیگر نقاط جهان نیز یک هفته بعد و در روز ۱۹ نوامبر به پلی استیشن ۵ دسترسی پیدا کردند.

مدل استاندارد پلی استیشن ۵ با قیمت ۴۹۹ دلار به بازار آمده و به درایو دیسک بلوری 4K مجهز است. اما اگر بخواهید اندکی کمتر هزینه کنید و در عین حال حاضر به زدن قید درایو دیسک بلوری باشید، می‌توانید به سراغ پلی استیشن ۵ دیجیتال ادیشن بروید که ۳۹۹ دلار قیمت‌گذاری شده و ۱۰۰ دلار از مدل استاندارد ارزان‌قیمت‌تر است.

پلی استیشن ۵ با قیمتی بیشتر از قیمت پایه پلی استیشن ۴ و همینطور پلی استیشن ۴ پرو به بازار آمده که هر دو در زمان عرضه ۳۹۹ دلار قیمت‌گذاری شده بودند. اما این کنسول‌ها به ترتیب هفت سال و چهار سال پیش عرضه شدند و اکنون با پرداخت ۱۰۰ دلار اضافه، شاهد جهشی بزرگ‌تر از نظر پرفورمنس و گرافیک بازی‌ها هستیم. البته منظورمان را اشتباه برداشت نکنید، پلی استینش ۵ همچنان کنسولی گران‌قیمت است. اما این قیمت در ازای آنچه گیرتان می‌آید واقعا منصفانه و معقولانه است.

طبیعتا سونی تنها شرکتی نیست که سخت‌افزاری جدید روانه بازار کرده و مایکروسافت هم در بازه زمانی مشابهی به عرضه ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس پرداخته که نزدیک‌ترین و جدی‌ترین رقبای پلی استیشن ۵ به حساب می‌آیند. این دو کنسول به ترتیب ۴۹۹ و ۲۹۹ دلار قیمت‌گذاری شده‌اند.

طراحی پلی استیشن ۵

اگر قرار بود کنسول‌های بازی را براساس وزن دسته‌بندی کنیم، پلی استیشن ۵ بدون هیچ تردید از رده کنسول‌های سنگین‌وزن سر در می‌آورد. این دستگاه ابعادی معادل ۳۹ در ۱۰.۴ در ۲۶ سانتی‌متر دارد، اما سطح خمیده‌اش باعث می‌شود که اندازه‌گیری دقیق ابعاد آن دشوار شود. این کنسولی به هیچ وجه سبک‌وزن نیست و با وزن ۴.۵ کیلوگرم، وقتی در دست می‌گیریدش حسابی غافلگیرکننده ظاهر می‌شود.

با درنظرگیری این وزن و ابعاد، جای تعجب ندارد که پلی استیشن ۵ بزرگ‌ترین کنسولی است که سونی تا به امروز ساخته و وقتی آن را روی میز تلویزیون و در کنار تلویزیون قرار می‌دهید، حسابی به چشم می‌آید. برخی ممکن است هنگام خرید کنسول جدید سونی، مجبور به بازنگری در تجهیزات خود شده و شاید یک میز تلویزیون جدید خریداری کنند. و این یک نقطه ضعف جدی است، زیرا هیچکس نباید هنگام تهیه یک کنسول بازی به چنین چالش‌هایی فکر کنید.

از نظر شکل و رنگ‌بندی، نظرات راجع به پلی استیشن ۵ می‌تواند بسیار ضد و نقیض باشد. برخی از ما عاشق طراحی پلی استیشن ۵ شده‌ایم و برخی دیگر از آن متنفر. اما در مجموع نمی‌توان این موضوعات را انکار کرد که دستگاه ابعادی غول‌آسا دارد و رنگ‌بندی‌اش باعث می‌شود حسابی توجه‌ها را در اتاق پذیرایی خانه به خود جلب کند.

یکی از تصمیمات به نظر اشتباه سونی در طراحی پلی استیشن ۵، استفاده از پلاستیک براق در میانه کنسول بوده، یعنی دقیقا همان جایی که پورت‌های USB جلو تعبیه شده‌اند. این پلاستیک به مرور زمان مستعد خط و خش افتادن است. و مهم نیست که چقدر در محافظت از دستگاه دقت نشان می‌دهید، این اتفاقی است که به صورت طبیعی و در گذر زمان رخ می‌دهد.

کنسول پلی استیشن ۵ مشخصا به‌گونه‌ای طراحی شده که بیشترین زیبایی را در حالت ایستاده دارد، اما به دلخواه می‌توانید آن را روی میز تلویزیون یا کامپیوتر خود نیز بخوابانید. سونی درون جعبه پلی استیشن ۵ یک پایه مخصوص قرار داده که باید حتما از آن برای استفاده از دستگاه در حالت افقی بهره ببرید. خبر بد اینست که سر در آوردن از چگونگی کارکرد این پایه در ابتدا دشوار است و تجربه‌ای آنقدرها کاربرپسند حاصل نمی‌شود. بار دیگر باید تاکید کرد که نباید پلی استیشن ۵ را بدون پایه مخصوصش به صورت افقی روی میز قرار داد، چرا که در این صورت جریان هوا به مشکل می‌خورد و می‌تواند در طولانی‌مدت به سخت‌افزار آسیب وارد کند. با توجه به تمام این مسائل، شدیدا امیدواریم که سونی در عرض چند سال یک نسخه «اسلیم» از کنسولش را عرضه کند.

در نهایت باید گفت که از نظر پورت‌ها، در جلوی پلی استیشن ۵ شاهد یک پورت USB-A و یک USB-C هستیم و در پشت هم شاهد دو پورت USB-A، یک پورت HDMI 2.1، یک پورت اترنت و یک پورت برق هستیم.

پرفورمنس پلی استیشن ۵

وقتی نوبت به مشخصات سخت‌افزاری می‌رسد، پلی استیشن ۵ کنسولی حقیقتا تحسین‌برانگیز است. این کنسول به پردازشگر گرافیکی جدید RDNA 2 مجهز شده که می‌تواند به سقف رزولوشن 4K و نرخ ۱۲۰ فریم بر ثانیه دست پیدا کند. از سوی دیگر هم یک پردازنده مبتنی بر معماری AMD Zen 2 داریم که فرکانس کاری ۳.۵ گیگاهرتز را با خود به ارمغان می‌آورد.

۱۶ گیگابایت حافظه رم از نوع GDDR5 و حافظه NVMe SSD با ظرفیت ۸۲۵ گیگابایت را هم به تمام این‌ها اضافه کنید و آن‌چه گیرتان می‌آید مشخصات سخت‌افزاری بسیار قابل توجه و قدرتمند است. پلی استیشن ۵ ضمنا در تئوری می‌تواند به نمایش رزولوشن 8K هم بپردازد، اما پیش از اینکه این قابلیت در دسترس قرار بگیرد، لازم است سونی آپدیت فرمور نرم‌افزاری آن را عرضه کند.

اما این دستگاهی کاملا بی‌عیب و نقص نیست. در واقع تنها مشکل واقعی در لیست مشخصات پلی استیشن ۵، میزان حافظه داخلی در دسترس است. این دستگاه به SSD با ظرفیت ۸۲۵ گیگابایت مجهز شده و خبری از حافظه ۱ یا ۲ ترابایتی نیست. اما شرایط از این هم بدتر می‌شود. مقدار ظرفیت قابل استفاده در این حافظه، ۶۶۷.۲ گیگابایت است و باقی ظرفیت به صورت رزرو در اختیار فایل‌های سیستمی قرار گرفته. تست‌ها نشان می‌دهند که این حافظه می‌تواند میزبان حدودا ۱۶ بازی باشد: دو بازی پلی استیشن ۵ مانند Astro’s Playroom و Marvel’s Spider-Man Miles Morales و چند بازی پلی استیشن ۴ مانند God of War و Detroit: Become Human. این تصمیمی بوده که مشخصا با هدف کاهش دادن قیمت کنسول اتخاذ شده. اما در عین حال بدان معناست که حافظه داخلی شما به سرعت پر خواهد شد و دائما مجبور به پاک کردن بازی‌های قدیمی‌تر می‌شوید تا فضای لازم برای بازی‌های جدید به وجود آید.

خوشبختانه امکان افزایش ظرفیت داخلی کنسول پلی استیشن با استفاده از NVMe SSDهای مورد تایید سونی وجود دارد، اما این حافظه‌های تایید شده هنوز از راه نرسیده‌اند و اندکی طول می‌کشد تا در دسترس قرار بگیرد. وقتی این حافظه‌ها به بازار آیند، کافیست بعد از خرید آن‌ها لایه پلاستیکی روی دستگاه را برداشته و حافظه M.2 جدید خود را درون فضای مخصوص آن با پیچ‌گوشتی قرار دهید.

این کاربرپسندترین رویه ممکن نیست و باید اندکی سونی را به خاطرش سرزنش کنید. اما در جهت مثبت ماجرا، کافیست تنها یک بار چنین کاری را انجام دهید و بعد حافظه داخلی برای همیشه افزایش می‌یابد. از طرف دیگر، امکان استفاده از هارد درایوها و SSDهای اکسترنال هم مهیا شده و می‌توانید آن‌ها را به پورت‌‌های USB دستگاه متصل کنید. طبیعتا هیچ‌کدام از این سخت‌افزارها سرعتی معادل SSD شخصی سازی شده و داخلی کنسول نخواهند داشت، اما اگر از SSD اکسترنال استفاده کنید همچنان شاهد مدت زمان بارگذاری کوتاه‌تر بازی نسبت به هارد درایوهای معمولی و مکانیکی خواهید بود.

مدت زمان بارگذاری بازی‌ها محسوس‌ترین تفاوتی خواهد بود که تمام خریداران پلی استیشن ۵ متوجه‌اش خواهند شد. به عنوان مثال مدت زمان بارگذاری بازی Spider-Man Remastered روی پلی استیشن ۴ معادل ۱۵ الی ۲۰ ثانیه است و این رقم روی پلی استیشن ۵ به کمتر از یک ثانیه رسیده. از سوی دیگر بازی انحصاری Demon’s Souls محیط‌هایی بسیار بزرگ و پرجزییات را ظرف تنها چند ثانیه بارگذاری می‌کند. Returnal هم یکی دیگر از بازی‌هایی است که نفع فراوان از حافظه فوق سریع SSD در پلی استیشن ۵ برده و هنگامی که در جهان این بازی گشت‌وگذار می‌کنید، حتی یک بار هم شاهد صفحه لودینگ نخواهید بود.

بهبودهای گرافیکی، خصوصا از نظر رزولوشن و وضوح تصویر، برجسته‌ترین نکته بعدی به هنگام تجربه بازی‌ها روی کنسول پلی استیشن ۵ سونی خواهند بود. اکثر بازی‌های این کنسول با نرخ ۶۰ فریم ثابت و رزولوشن 4K به اجرا در می‌آیند و از سوی دیگر، این انتخاب در اختیارتان گذاشته می‌شود که میان ورژن ۶۰ فریم یا ۳۰ فریمی اما با زرق و برق‌های اضافه، یکی را انتخاب کنید. این تغییر محسوس و بزرگ نسبت به پلی استیشن ۴ است که معمولا بازی‌ها را با رزولوشن 1080p و نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه به اجرا در می‌آید.

در آینده نه‌چندان دور اما نه‌چندان نزدیک، بازی‌های بیشتری را می‌توان با رزولوشن 4K و نرخ ۱۲۰ فریم بر ثانیه به اجرا در آورد و حتی این احتمال وجود دارد که برخی بازی‌های سبک‌تر و کمتر گرافیکی، به رزولوشن 8K با نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه هم برسند.

اما در حال حاضر باید انتظارات را کنترل کرد و این را دانست که اکثر بازی‌ها با رزولوشن 4K به اجرا در می‌آیند تا قادر به دستیابی به نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه باشند و ثبات پرفورمنس را از دست ندهند. در حال حاضر که این مقاله نوشته می‌شود، بازی‌هایی مانند Call of Duty: Black Ops Cold War و Devil May Cry V: Special Edition و Rainbow Six Siege را می‌توان با نرخ ۱۲۰ فریم بر ثانیه به اجرا در آورد، اما نکته مهم اینست که برای دستیابی به این پرفورمنس باید تلویزیونی مجهز به پورت HDMI 2.1 و نرخ به‌روزرسانی ۱۲۰ هرتز روی رزولوشن‌های بالاتر از 1080p در دسترس داشته باشید. متاسفانه شمار بازی‌هایی که با نرخ ۱۲۰ فریم اجرا می‌شوند کمتر از آن‌چیزی است که انتظارش را داشتیم و هنوز حتی تعداد این بازی‌ها دو رقمی هم نشده است.

صدای سه‌بعدی پلی استیشن ۵ چقدر خوب است؟

پلی استیشن ۵ همراه با تکنولوژی جدیدی به نام 3D Tempest Audio عرضه می‌شود که اساسا رقیب سونی برای تکنولوژی دابی اتموس به حساب می‌آید. این تکنولوژی با هر هدستی سازگاری دارد و در آینده نزدیک قرار است از اسپیکرهای تلویزیون‌ هم پشتیبانی کند. اما سونی تاریخ آغاز پشتیبانی از اسپیکرهای تلویزیون را اعلام نکرده است.

تا به امروز تکنولوژی‌های صدای فضایی گوناگون به دستمان رسیده است: از Windows Sonic گرفته تا Dolby Atmos و بعد از کار با صدای سه‌بعدی سونی متوجه می‌شویم که تجربه‌ای تقریبا یکسان به دست می‌آید. اما باید این را نیز گفت که تکنولوژی موجود در پلی استیشن ۵ آنقدرها که ممکن است انتظار داشته باشید انقلابی هم نیست.

طبیعتا تجربه چیزهایی مانند شنیدن صدای فضاپیماهایی که از بالای سرتان در Astro’s Playroom رد می‌شوند یا شنیدن صداهای ریز شهر نیویورک در Spider-Man Miles Morales بسیار جذاب خواهد بود. اما این صداها آنقدر که سونی ادعا می‌کرد پر جزییات و واقع‌گرایانه نیستند و در واقع این توسعه‌دهندگان هستند که باید در گذر زمان تکنولوژی سونی را به بلوغ برسانند.

بازی Returnal نشان داده که صدای سه‌بعدی می‌تواند ابزاری قدرتمند برای غرق کردن بازیکن در جهان یک بازی باشد و از سوی دیگر، بازی‌های پر زد و خوردی که در آن‌ها صدا به اندازه تصویر روی تلویزیون مهم است هم می‌توانند از این تکنولوژی نفع ببرند. این بازی به بهترین شکل ممکن به پیاده‌سازی تکنولوژی سونی پرداخته و امیدواریم پشتیبانی از صدای سه‌بعدی پلی استیشن ۵ ادامه پیدا کند. در حال حاضر در شش بازی پلی استیشن ۵ قادر به تجربه صدای Tempest 3D هستید: Astro’s Playroom و Marvel’s Spider-Man: Miles Morales و Demon’s Souls و Sackboy: A Big Adventure و Destruction All Stars و Returnal.

کنترلر DualSense پلی استیشن ۵

برای اینکه بتوانید وارد دنیای بازی‌های نسل جدید شوید، نیازمند یک گیم‌پد جدید نیز هستید و سونی این بار به طراحی کنترلر DualSense پرداخته است. از شنیدن این خوشحال خواهید شد که دوال‌سنس به صورت پیش‌فرض در جعبه تمام کنسول‌های پلی استیشن ۵ قرار گرفته و گرچه حسی بسیار مشابه به DualShock 4 در دست دارد، اما تغییرات فراوانی به خود دیده. این کنترلر در دست بسیار راحت است و بعد از تجربه کار با DualSense، بازگشت به DualShock 4 بسیار آزاردهنده خواهد بود.

این کنترلر وزنی بسیار متعادل در دست دارد و بخش اعظمی از دست نیز روی بدنه آن می‌نشیند تا احساس راحتی بیشتری داشته باشید. اگر به تجربه طولانی‌مدت بازی‌های ویدیویی با کنترلر پلی استیشن ۴ پرداخته باشید، به خوبی می‌دانید که لایه پلاستیکی روی آنالوگ آن بعد از مدتی ساییده و پوست پوست می‌شود. خبر خوب اینست که حداقل تا به امروز که بیش از شش ماه از عرضه پلی استیشن ۵ و دوال‌سنس می‌گذرد، شاهد تکرار ماجرا نبوده‌ایم و ظاهرا سونی این بار از پلاستیکی باکیفیت‌تر و مقاوم‌تر استفاده کرده است.

اگرچه ساختار دکمه‌های دوال‌سنس تقریبا همان چیزی است که در کنترلرهای قبلی سونی مشاهده کرده‌ایم، شاهد یک دکمه «Mute» جدید هستیم که میکروفون داخلی این کنترلر را بی‌صدا می‌کند. وقتی این دکمه را نگه می‌دارید، می‌توانید اسپیکرهای تلویزیون یا هدست خود را نیز بی‌صدا کنید که یک قابلیت بسیار کارآمد به حساب می‌آید. هنگام صحبت درون میکروفون داخلی، متوجه می‌شوید که کیفیت صدا برای چنین میکروفونی واقعا خوب است و دستگاه به شکلی قابل قبول به حذف نویزهای محیطی می‌پردازد.

اما این‌ها کوچک‌ترین تغییرات کنترلر هستند و هنوز چند تغییر بسیار بزرگ مانده که راجع به آن‌ها صحبت نکرده‌ایم. اصلی‌ترین ویژگی‌ دوال‌سنس، دکمه‌های تطبیق‌پذیر روی شانه هستند که باعث می‌شوند هنگام انجام برخی اعمال داخل بازی، با نوعی مقاومت روبه‌رو شوید. این یعنی دکمه‌های روی شانه (L2 و R2) برخی وقایع دنیای واقعی را زیر دستان شما شبیه‌سازی می‌کنند. به عنوان مثال کشیدن زه کمان درون بازی باعث می‌شود که فشار کمان را حس کنید و از سوی دیگر، لگد اسلحه‌ها در بازی Call of Duty: Black Ops Cold War درست مانند فشردن ماشه همان سلاح‌ها در دنیای واقعی خواهد بود.

بعد نوبت به سیستم بازخورد لمسی درون کنترلر می‌رسد که بار دیگر برخی اتفاقات درون بازی را شبیه‌سازی می‌کنید. وقتی کاراکتر شما روی سطحی خاص مانند سطوح فلزی و سر قدم برمی‌دارد، این سیستم به شکلی باورنکردنی احساس سر خوردن روی آن سطح را به دستان شما منتقل خواهد کرد. این احساسی فوق‌العاده است که هیچوقت قدیمی نمی‌شود و همواره از تجربه‌اش شگفت‌زده خواهید شد.

تا به امروز هر دو قابلیت در اکثر بازی‌های پلی استیشن ۵ مورد استفاده قرار گرفته‌اند و بنابراین با قابلیت‌هایی فانتزی و ناکارآمد (مانند صفحه لمسی موجود در دوال‌شاک ۴) روبه‌رو نیستیم. بازی Returnal به صورت خاص بیشترین بهره را از این افکت کنترلر دوال‌سنس برده و حتی برخورد قطعات باران با زمین را هم از طریق بازخورد لمسی حس خواهید کرد.

عمر باتری هم یکی دیگر از بهبودهای مهمی بوده که نسبت به دوال‌شاک ۴ به وجود آمده است. باتری موجود در دوال‌سنس می‌تواند تا سقف ۱۲.۵ ساعت شما را یاری کند که رقمی حقیقتا قابل قبول است. اما باید در نظر داشت که عمر باتری وابسته به جنس بازی‌هایی که تجربه می‌کنید نیز هست. زیرا بازی‌های مختلف به میزان گوناگون به استفاده از قابلیت‌هایی نظیر بازخورد لمسی و تریگرهای تطبیق پذیر می‌پردازند. اما در مجموع به عنوان یک قاعده کلی می‌تواند انتظار عمر باتری حدودا ۱۲ ساعته را داشت.

این در حالی است که کنترلر دوال‌شاک ۴ چیزی بین ۵ الی ۸ ساعت دوام می‌آورد. اگرچه باتری درون کنترلرها یا هر دیوایس دیگری به مرور زمان دچار مشکل شده و عمر باتری‌شان کاهش می‌یابد، اما سونی در آغاز کار دست به حرکتی تحسین‌برانگیز زده و این مقدار از عمر باتری با توجه به شمار تکنولوژی‌هایی که درون کنترلر تعبیه شده واقعا بی‌نظیر است.

برای شارژ کنترلر دوال‌سنس می‌توانید از دو روش استفاده کنید: یا کنترلر را به کمک کابل USB-C به USB-A به پورت دستگاه متصل کنید یا اینکه به سراغ لوازم جانبی کنسول رفته و برای مثال DualSense Charging Station را بخرید که قادر به شارژ کردن دو کنترلر دوال‌سنس به صورت همزمان است.

هر دو راه به خوبی کار می‌کنند، اما اگر قادر به خرید Charging Station باشید ظاهری بسیار زیباتر به میز تلویزیون خود خواهید بخشید. ناگفته نماند که در گذر زمان شرکت‌های مختلف به عرضه داک‌های شارژ گسترده‌تر و ارزان‌قیمت‌تر برای پلی استیشن ۵ هم خواهند پرداخت و می‌توانید تا عرضه یک جایگزین بهتر منتظر باقی بمانید.

بازی‌های پلی استیشن ۵

اگر بخواهیم صادق باشیم، اکثر کنسول‌های گیمینگ در همان روز نخست همراه با انبوهی از بازی‌های مختلف عرضه نمی‌شوند و بنابراین نمی‌توان انتظار خاصی هم از پلی استیشن ۵ داشت. با این وجود، نظرتان راجع به لیست بازی‌های کنونی پلی استیشن ۵ تا حد زیادی بستگی به این دارد که کدام شاهکارهای دوران پلی استیشن ۴ را به پایان رسانده‌اید و کدام بازی‌ها را تجربه نکرده‌اید. داریم درباره بازی‌هایی مانند گاد آو وار، لست آو آس پارت ۲، اسپایدر من و آنچارتد ۴ صحبت می‌کنیم.

اگر این بازی‌ها را به پایان نرسانده باشید یا اصلا تجربه‌شان نکرده باشید، می‌توانید به سراغ کنسول پلی استیشن ۵ خود رفته و انبوهی از آن‌ها را مجددا تجربه کنید. برخی از این بازی‌ها از به‌روزرسانی‌های مخصوص پلی استیشن ۵ هم برخوردار شده‌اند و حالا با نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه و رزولوشن بالاتر به اجرا در می‌آیند.

اگر اشتراک پلی استیشن پلاس را تهیه کنید، به برخی از بازی‌های قدیمی‌تری که به آسانی از کنارشان عبور کرده‌اید نیز دسترسی خواهید یافت. در واقع سونی بدون هیچ هزینه اضافه نسبت به اشتراک معمولی پلی استیشن پلاس، از سرویسی به نام PlayStation Plus Collection رونمایی کرده که شامل ۲۰ بازی برتر نسل پیش می‌شود و می‌توانید آن‌ها را روی کنسول پلی استیشن ۵ جدید خود گرفته و تجربه کنید. از سوی دیگر، بازی Astro’s Playroom به صورت پیش‌فرض روی تمام کنسول‌های پلی استیشن ۵ نصب است و به صورت رایگان، توانایی‌های کنسول را به شما نشان داده و چند ساعت گیم‌پلی هیجان‌انگیز را با خود به همراه می‌آورد.

اما دیگر می‌توان به تجربه چه بازی‌هایی روی کنسول پلی استیشن ۵ پرداخت؟ کتابخانه بازی‌های پلی استیشن ۵ اکنون عمدتا از بازی‌های میان‌نسلی تشکیل شده، این یعنی بازی‌هایی که هم روی پلی استیشن ۴ در دسترس قرار گرفته‌اند و هم روی کنسول نسل نهمی سونی.

اما لیست بازی‌های برجسته پلی استیشن ۵ روز به روز گسترده‌تر می‌شود و اکنون بازی‌هایی نظیر Marvel’s Spider-Man: Miles Morales و Demon’s Souls و Returnal و صد البته Ratchet and Clank: Rift Apart را داریم که همگی توسط استودیوهای فرست پارتی سونی ساخته شده‌اند و بازی‌هایی بسیار مفرح به حساب می‌آیند. از سوی دیگر نیز می‌توانید به سراغ بازی‌های شخص ثالثی نظیر Resident Evil: Village و Call of Duty: Black Ops Cold War و Watch Dogs: Legion بروید که همگی به نوبه خود بسیار سرگرم‌کننده ظاهر می‌شوند.

اما اگر به دنبال تجربیاتی شاداب‌تر باشید،‌ باید هنوز اندکی منتظر بمانید تا بازی‌های بزرگ‌تر در گذر زمان از راه برسند. سونی در حال حاضر بازی‌هایی مانند Gran Turismo 7 و Horizon: Forbidden West و همینطور گاد آو وار جدید را در دست توسعه دارد و انتظار می‌رود همه آن‌ها طی ماه‌های آتی و تا کمتر از یک سال دیگر در دسترس قرار بگیرند.

سازگاری با نسل قبل

شاهکارهایی که پیشتر به آن‌ها اشاره کردیم را به یاد داریم؟ تمام آن شاهکارها در کالکشن پلی استیشن پلاس سونی تعبیه شده‌اند و در صورتی که این اشتراک را تهیه کنید، به تمام این بازی‌ها به صورت رایگان دسترسی خواهید یافت: البته مادامی که مشترک پلی استیشن پلاس باقی بمانید و اکانت خود را تمدید کنید.

بهترین بازی‌های نسل پیش سونی را در این سرویس خواهید یافت که از جمله آن‌ها می‌توان به Uncharted 4 و God of War اشاره کرد. اما از سوی دیگر بازی‌هایی که مخاطبان خاص خود را دارند و خاص‌تر هستند هم در لیست جای گرفته‌اند و برای مثال باید به Persona 5 و The Last Guardian اشاره نمود. این کالکشن شاید به اندازه سرویس ایکس باکس گیم پس مایکروسافت غنی و گسترده نباشد، اما حتی ۲۰ بازی رایگان هم پیشنهادی است که نمی‌توان به راحتی از آن گذر کرد.

اما تکلیف آن دسته از گیمرهایی که به دنبال تجربه بازی‌های قدیمی‌تر می‌گردند چیست؟ کنسول پلی استیشن ۵ سونی در حال حاضر از ۹۹ درصد بازی‌های پلی استیشن ۴ پشتیبانی می‌کند اما قادر به اجرای بازی‌های پلی استیشن ۳ و پلی استیشن ۲ نیست. اگر به دنبال تجربه بازی‌های این دو کنسول باشید، باید به سراغ سرویس استریم بازی PlayStation Now بروید که اساسا بازی را از طریق اینترنت استریم می‌کند و امکان دانلود آن‌ها مهیا نیست. بدیهتا برای استریم بازی‌ها نیز نیاز به پهنای باند فراوان دارید که به سختی در ایران گیر می‌آید.

برخلاف کاری که مایکروسافت با کنسول‌های ایکس باکس سری ایکس و سری اس کرده، هیچ راهی ندارند که یک دیسک پلی استیشن ۳ را درون کنسول نسل جدید سونی قرار دهید و بازی به آسانی اجرا شود. حتی امکان انتقال بازی‌های قدیمی‌تر که پیشتر روی کنسول دستی PS Vita خریداری شده‌اند نیز وجود ندارد.

خبر خوب اینکه دسترسی به بازی‌های پلی استیشن ۴ بسیار آسان است. کافیست به سراغ گزینه Library روی کنسول‌تان بروید و پلی استیشن ۵ به صورت خودکار تمام بازی‌هایی که پیشتر به صورت دیجیتالی خریده‌اید و دانلود کرده‌اید را شناسایی می‌کند. البته به شرط اینکه در اکانت PSN خود لاگین کرده باشید.

طبیعتا برای تجربه بازی‌های قدیمی باید آن‌ها را دوباره دانلود کنید یا دیسک‌شان را درون دستگاه قرار دهید تا لایسنس‌شان فعال شود. برخی بازی‌ها مانند Days Gone نیز آپدیت‌های جدیدی را روی پلی استیشن ۵ دریافت می‌کنند که باعث بهبود پرفورمنس می‌شود. این بازی و همینطور God of War را برای مثال اکنون می‌توان با نرخ ثابت ۶۰ فریم بر ثانیه به اجرا در آورد و از گیم پلی روان آن‌ها لذت برد.

نظر خود را بگذارید
نظرات
میهمان
09/09/1400 04:18 ق.ظ
555
میهمان
10/09/1400 05:22 ق.ظ
555
میهمان
12/09/1400 05:16 ق.ظ
555
میهمان
14/09/1400 06:44 ق.ظ
555