
سیستم عامل iOS 15 چه تغییراتی در آیفون شما ایجاد خواهد کرد؟
همین اواخر بود که بالاخره فرصت مشاهده سیستم عامل iOS 15 و قابلیتهای تازه آن را پیدا کردیم. این سیستم عامل قرار است بزودی سر از موبایلهای آیفون درآورد و لیستی بلند بالا از تغییرات و ویژگیهای جدید دارد. از جمله قابلیتهای جدید در iOS 15 میتوان به SharePlay (که اجازه میدهد درون فیستایم قادر به اشتراکگذاری محتوا با دوستان باشید)، نوتیفیکیشنهای بهبودیافته،طراحی جدیدی برای مرورگر سافاری و حتی امکان ذخیرهسازی گواهینامه رانندگی درون Apple Wallet اشاره کرد.
اگرچه نسخه کامل iOS 15 تا پیش از فصل پاییز پیش رو از راه نخواهد رسید، نسخه پیشنمایش توسعهدهندگان این سیستم عامل همین حالا از راه رسیده و در آینده نزدیک هم شاهد نسخهای بتا خواهیم بود که شانسی برای تماشای قابلیتهای جدید از نزدیک فراهم میآورند.
بیایید به مرور هرآنچیزی که راجع به iOS 15 میدانیم، از جمله قابلیتهای جدید، نسخههای بتا، تاریخ عرضه و دیوایسهای سازگار با آن بپردازیم.
تاریخ عرضه نسخه بتا و نسخه نهایی iOS 15
بیایید کار را با پروسه عرضه نسخه بتا آغاز کنیم. اپل در جریان رویداد WWDC سال ۲۰۲۱ خود یک ورژن بتا از iOS 15 را در اختیار توسعهدهندگان قرار داد تا قادر به توسعه اپلیکیشنهای خود و همینطور بهرهگیری از قابلیتهای جدید سیستم عامل باشند. مگر اینکه از توسعه اپلیکیشن کسب درآمد و گذران زندگی کنید، این نسخه بتا برای شما ساخته نشده و نباید به نصب آن روی آیفون خود بپردازید. البته اصلا این نسخه در دسترس شما نیست و تنها توسعهدهندگان ثبت شده قادر به دانلودش هستند.
آنچه برای شما به عنوان مصرفکننده ساخته شده، بتای عمومی iOS 15 است که طی ماه جولای امسال عرضه میشود. اگر اپل الگوی سالهای پیش خود را دنبال کند، برای دانلود این نسخه بتا کافیست به وبسایت beta.apple.com بروید و با Apple ID خود لاگین کنید تا آیفونتان در سیستم ثبت شود. سپس به محض اینکه نرمافزار بتا در دسترس قرار بگیرد، از طریق موبایل خود قادر به دریافت آن خواهید بود. انتظار میرود اپل تا پیش از عرضه نسخه نهایی و کاملا بینقص، چندین نسخه بتای عمومی از iOS 15 را به دست مشتریان برساند تا قادر به شناسایی حداکثری باگها و مشکلات باشد.
اما نسخه نهایی چه زمانی در دسترس قرار میگیرد؟ اپل خیلی ساده گفته که برای عرضه در فصل پاییز سال جاری میلادی برنامهریزی کرده است. اپل معمولا ورژن جدید iOS را همزمان با رونمایی از موبایلهای جدید آیفون عرضه میکند (البته آپدیت iOS معمولا چند روز زودتر از آیفونها از راه میرسد). این اتفاق معمولا در ماه سپتامبر رخ میدهد، اما باید این را نیز در نظر داشت که به خاطر پاندمی کووید-۱۹ و مشکلاتی که در روند تولید دیوایسهای هوشمند به وجود آورد، اپل عرضه خانواده آیفون ۱۲ را ماه اکتبر ۲۰۲۰ به تعویق انداخت. اما iOS 14 طبق همان زمانبندی قبلی و در ماه سپتامبر عرضه شد. با درنظرگیری این موضوع، تصورمان بر این است که iOS 15 هم طی ماه سپتامبر امسال به دست مشتریان میرسد.
دیوایسهای سازگار با iOS 15
برای یک غافلگیری بزرگ آماده شوید: اگر آیفون شما قادر به اجرای iOS 14 است، قادر به اجرای iOS 15 نیز خواهد بود. این خبری بسیار مهم است، چرا که در شایعات پیش از عرضه نسخه بتای توسعهدهندگان iOS 15 شنیدیم که آیفون ۶ اس و همینطور آیفون SE دیگر مورد پشتیبانی نرمافزاری قرار نمیگیرند. اما حالا میتوانیم با قطعیت بگوییم که قادر به اجرا درآوردن iOS 15 روی دیوایسهایی خواهید بود که از سال ۲۰۱۵ میلادی به بعد عرضه شدهاند.
لیست کامل دیوایسهای سازگار با iOS 15 به شرح زیر است:
- آیفون ۶ اس
- آیفون ۶ اس پلاس
- آیفون SE (نخستین مدل)
- آیپاد تاچ (نسل هفتم)
- آیفون ۷
- آیفون ۷ پلاس
- آیفون ۸
- آیفون ۸ پلاس
- آیفون X
- آیفون XR
- آیفون Xs
- آیفون Xs Max
- آیفون ۱۱
- آیفون ۱۱ پرو
- آیفون ۱۱ پرو مکس
- آیفون SE (مدل سال ۲۰۲۰)
- آیفون ۱۲ مینی
- آیفون ۱۲
- آیفون ۱۲ پرو
- آیفون ۱۲ پرو مکس
و مشخصا خانواده آیفون ۱۳ هم به صورت پیشفرض همراه با iOS 15 عرضه میشود.
نکتهای که اشاره به آن ضروری است اینکه برخی قابلیتها روی برخی موبایلهای آیفون در دسترس نخواهند بود. قابلیتهایی که نیازمند پردازش عصبی بسیار سنگین هستند، با اتکا بر چیپست A12 Bionic یا چیپستهای جدیدتر صورت میگیرند.
اگر سازگاری iOS با دیوایسهای آیپد برایتان سوال شده، باید به این نکته توجه داشته باشید که اپل چند سال پیش شروع به عرضه نرمافزاری متفاوت برای تبلتهای خود کرد. بنابراین همزمان با iOS 15 شاهد عرضه نرمافزار iPadOS 15 هم خواهیم که بسیاری از قابلیتهایش را با سیستم عامل بعدی موبایلهای آیفون به اشتراک گذاشته است. برخی تغییرات iPadOS 15 نیز منحصر به این پلتفرم هستند و برای مثال میتوان به قابلیت ویجتهای صفحه هومی اشاره کرد که پیشتر در دسترس کاربران iOS 14 قرار گرفته بودند.
قابلیتهای iOS 15
iOS 14 یک ارتقای بزرگ برای سیستم عامل آیفون به حساب میآمد. اما اپل برنامههای بزرگی برای iOS 15 هم دارد و به تفصیل به شرح قابلیتهای گوناگون موجود در آن پرداخته است. در ادامه به مهمترین تغییراتی میپردازیم که در فصل پاییز پیش رو میتوانید منتظر آنها باشید.
قابلیتهای جدید فیستایم: فیستایم قرار است از تغییراتی بنیادین در iOS 15 برخوردار شود که قطعا به مذاق بسیاری از کاربران خوش خواهند آمد. این قابلیت چت ویدیویی محبوب قرار است از صدای فضایی پشتیبانی کند تا صدای دوستان و آشنایان را به شکلی طبیعیتر گوش دهید و قابلیت ایزولهسازی صدا هم با استفاده از یادگیری ماشینی، نویزهای پسزمینه را برطرف میکند.
مهمتر از این قابلیتی درون تماسهای گروهی فیستایم است. اپل با پیروی از رویکرد گوگل میت و زوم، امکان ساخت و اشتراکگذاری لینک پیوستن به گروهها را فراهم کرده و بنابراین حالا حتی کاربران اندروید و ویندوز هم از طریق مرورگر خود میتوانند به گروههای فیستایم بپیوندند. از سوی دیگر شاهد یک صفحه مشبک برای نمایش چهره تمام افراد حاضر در فیستایم هستیم و یک حالت پرتره، که فوکوس تصویر را روی چهره شما میگذارد.
SharePlay: قابلیت SharePlay راهی تازه برای به اشتراک گذاشتن تجربیات چند رسانهای با دوستان و اعضای خانواده است. اگر آدمی اجتماعی به حساب آمده و از اشتراک گذاشتن موسیقی و ویدیو و صفحه موبایل خود لذت میبرید، SharePlay راههایی تازه برای برقراری ارتباط با نزدیکان فراهم آورده است. به عنوان مثال میتوانید همراه با تمام افراد حاضر در یک گروه فیستایم به یک آلبوم موسیقی درون اپل موزیک یا اسپاتیفای گوش دهید یا هنگام چت کردن در iMessage همراه با دیگران فیلم و سریال تماشا کنید. SharePlay روی تمام سیستم عاملهای iOS و iPadOS و macOS کار میکند و یک حالت تصویر در تصویر هم دارد.
نوتیفیکیشنها و فوکوس: نوتیفیکیشنها همواره ساختاری آزاردهنده در سیستم عامل iOS داشتهاند و حالا اپل میخواهد با پیروی از کاری که گوگل در اندروید کلید زد، شکلی سر و سامان یافتهتر به آنها ببخشد. نوتیفیکیشنها را حالا میتوان در دستهبندیهای خاصی قرار داد و بعدا به آنها رسیدگی کرد. در این بین، نوتیفیکیشنهای مربوط به مکالمات و اپلیکیشنهای پیامرسان با اولویت بیشتری به دستتان خواهند رسید. از سوی دیگر ظاهر نوتیفکیشنها هم اندکی تغییر کرده تا شمایلی مدرنتر و دلچسبتر داشته باشند.
علاوه بر بهبود نوتیفیکیشنها، iOS به اعمال تغییراتی در حالت Do Not Disturb پرداخته و همراه با حالت کاملا جدید Focus از راه میرسد. نخستین مورد خیلی ساده اجازه میدهد که وضعیت «مزاحم نشوید» را درون Messages تنظیم کنید و مخاطبان پیامی اتوماتیک دریافت خواهند کرد مبنی بر اینکه در حال حاضر امکان پاسخ دادن برایتان وجود ندارد. فوکوس هم اجازه میدهد که پروفایلهایی مانند «کار» یا «وضعیت شخصی» به وجود آورید و این پروفایلها چگونگی استفاده از موبایل را تغییر میدهند. به عنوان مثال میتوانید برخی حواسپرتیها را از بین ببرید و کاملا روی وقتی که برای خودتان میگذارید متمرکز باشید.
Live Text: درست مانند کاری که Google Lens پیشتر امکانپذیر کرده بود، اپل قابلیت Live Text را به iOS 15 آورده است. با این قابلیت قادر به کپی کردن متون داخل تصاویر، اسکرینشاتها و تصاویر وب خواهید بود.
Visual Lookup: بار دیگر شاهد قابلیتی مشابه به گوگل لنز هستیم و اپل با توسعه Lookup میخواسته به شما اجازه دهد که دوربین موبایل را به طرف سوژهای خاص گرفته و راجع به آن درون جستجوگر سرچ کنید. این قابلیت قادر به تشخیص حیوانات، طبیعت، بناهای معروف، آثار هنری و چیزهایی از این دست خواهد بود.
Photos و Memories: اپل حسابی از اپلیکیشم گوگل فوتوز الهام گرفته و میخواهد یک قابلیت جدید «خاطرهها – Memories» به اپلیکیشن فوتوز iOS اضافه کند. این خاطرات در واقع مجموعه تصاویری هستند که در یک ویدیو جمعآوری شده و همراه با موسیقی به نمایش در میآیند. کاربران میتوانند موسیقی پسزمینه و همینطور سرعت ویدیو را کنترل کنند و بنابراین دست به تولید ویدیوهایی بسیار متنوع بزنند.
از سوی دیگر، تصاویر حالا درون Spotlight قابل جستجو هستند. به عنوان مثال با وارد کردن نام افراد یا لوکیشنها یا حتی اشیای موجود در تصاویر، قادر به یافتن آنها خواهید بود. و به لطف Live Text، حتی میتوانید به جستجو برای تصاویری بپردازید که متنی خاصی درونشان وجود دارد.
طراحی تازه Weather: اپلیکیشن Weather اپل حسابی تغییر کرده است. اپل اکنون انیمیشنهای بسیار بیشتری به اپلیکیشن افزوده و شاهد اینفوگرافیهای جدیدی نیز هستیم. این اینفوگرافیها به شما در دریافت اطلاعات بیشتر راجع به آنچه بیرون از خانه میگذرد کمک خواهند کرد.
تغییرات اپلیکیشن Maps: اپل با تغییراتی که درون اپلیکیشن مپس iOS 15 به وجود آورده، مستقیما در پی برتری نسبت به اپلیکیشن گوگل مپس بوده است. این اپلیکیشن حالا از یک نمای مخصوص به تمام کره زمین (مشابه به گوگل ارث) بهرهمند شده و جزییات بیشتری به شهرها اضافه کرده که از جمله آنها میتوان به پستیها و بلندیها، لاینهای دور برگردان و لاینهای دوچرخهسواری اشاره نمود. از سوی دیگر شاهد جزییات بیشتری درون جادهها و وضعیت ترافیک خواهید بود. کاربرانی که به صورت مداوم از حمل و نقل عمومی استفاده میکنند قادر به افزودن خطوط به لیست خطوط مورد علاقه خود خواهند بود و اپلیکیشن مپس به آنها میگوید که وسایل نقلیه چه زمانی از راه خواهند رسید.
با نیمنگاهی به آینده، اپلیکیشن مپس درون iOS 15 به دنیای واقعیت افزوده نیز قدم خواهد گذاشت. هنگامی که از یک ایستگاه مترو خارج میشوید و دقیقا نمیدانید در کدام نقطه از شهر به سر میبرید، کافیست موبایل آیفون خود را بالا گرفته و به اسکن ساختمانهای اطراف بپردازید. به این ترتیب مسیرهایی که باید برای رسیدن به مقصد خود بپیمایید به نمایش درخواهند آمد.
مرورگر سافاری: سافاری قرار است از تغییرات فراوانی در macOS 12 برخوردار شود و برخی از این تغییرات راه خود را به موبایلهای آیفون نیز باز میکنند. البته که این تغییرات به گونهای شخصیسازی شدهاند که برای نمایشگر کوچکتر دیوایسهای آیفون مناسب باشند. در پایین صفحه سافاری حالا نوار تب یافت میشود که فاصله کمتری با انگشت شست شما داشته و هنگامی که اسکرول میکنید، ناپدید میشود. ایده کلی این بوده که استفاده از مرورگر سافاری با یک دست شکلی آسانتر از همیشه به خود بگیرد. علاوه بر این، پشتیبانی از افزونهها هم به آیفون و آیپد اضافه شده و میتوانید به شخصیسازی مرورگر خود، درست مانند گوگل کروم یا موزیلا فایرفاکس بپردازید.
Shared with You: راهکار جدید اپل برای مرور تمام چیزهایی که توسط دوستان و آشنایان با شما به اشتراک گذاشته شده، قابلیتی است که تحت عنوان Shared with You شناخته میشود. این قابلیت به شما اجازه میدهد که به شکلی آسان و سریع قادر به یافتن مقالات، موسیقیها، ویدیوها، تصاویر و چیزهایی از این دست درون iOS باشید.
Find My: اپل میخواهد از طریق اپلکیشن Find My به شما کمک کند که قادر به پایش همهچیز باشید. این قابلیت به شما اجازه میدهد قادر به یافتن چیزی که خاموش یا حذف شده باشید، لوکیشن خود را به صورت زنده در اختیار دوستان و آشنایان قرار دهید، در صورت جا گذاشتن دیوایسهای اپلی خود در جایی ناشناخته هشدار دریافت کنید و AirPods Max و AirPods Pro خود را هم به این شبکه اضافه نمایید.
Health: اپلیکیشن Health درون iOS 15 قادر به ارائه تحلیلهای بیشتر و گستردهتر از وضعیت سلامتی شما خواهد بود. اما مهمتر اینکه حالا میتوانید دادههای سلامتی خود را با پزشکان یا اعضای خانواده و دوستان به اشتراک بگذارید.
اپلیکیشن Home: اپل به افزودن چند قابلیت تازه به اپلیکیشن Home نیز پرداخته که البته آنقدرها بزرگ به حساب نمیآیند. مهمترین نکته اینست که حالا میتوانید از دستیار صوتی سیری روی دیوایسهای شخص ثالث هم استفاده کنید. البته برای این کار کماکان نیازمند یک اسپیکر هوشمند HomePod خواهید بود، اما حداقل میتوانید از طریق سایر دیوایسهای خود به صحبت با سیری بپردازید.
اپلیکیشن Translate: اپ Translate از قابلیتهای مهمی برخوردار شده که از جمله آنها میتوان به ترجمه بلادرنگ مکالمات میان زبانهای مختلف اشاره کرد.
کنترلهای گیمینگ: اپل میخواهد تجربه گیمینگ روی دیوایسهای موبایل خود را بهبود بدهد و در همین راستا به افزودن سیستم کنترل بازی مجازی جدیدی به iOS 15 پرداخته است. این قابلیت احساسی شبیه به یک جویاستیک مجازی دارد که همراه با گزینههایی مخصوص توسعهدهندگان از راه میرسد تا بازیسازان بتوانند به صورت بامی از آن درون بازیهای مبتنی بر iOS خود پشتیبانی کنند.
Notes: اپلیکیشن Notes از نو طراحی شده است و از این پس امکان ساخت تگهای مختلف را برای کاربران به ارمغان میآورد و به کمک آنها میتوان دستنوشتهها را به شکلی آسانتر دستهبندی و منظم کرد. ضمنا میتوانید افرادی دیگری که به دستنوشتهها دسترسی دارند را از آخرین تغییرات باخبر کنید و به مشاهده آخرین فعالیتها بپردازید.
حریم شخصی:iOS 15 مسیری که با iOS 14 آغاز شد را ادامه داد و با قابلیتهای قدرتمندی در زمینه حریم شخصی کاربران از راه میآید. از این پس تمام وظایف مربوط به تشخیص صدا به صورت پیشفرض روی دستگاه انجام میشوند و این یعنی برای مکالمه با سیری نیازی به اتصال به اینترنت نیست. سیستم Mail Privacy Protection باعث میشود فرستندگان ایمیل قادر به تشخیص این نباشند که شما ایمیل را باز کردهاید یا خیر و از سوی دیگر نمیتوانند به آیپی آدرس شما دسترسی پیدا کنند. در نهایت نیز «گزارش حریم شخصی اپلیکیشن» به شما میگوید که کدام اپلیکیشنها طی هفت روز اخیر به برخی جوازهای خاص دسترسی پیدا کردهاند.
ویجتهای جدید: اپل قول داده که در iOS 15 شاهد ویجتهای جدیدی برای اپلیکیشنها و قابلیتهایی نظیر Find My و Game Center و App Store Today و Sleep و Mail خواهیم بود.
iCloud Plus: اگرچه این قابلیت لزوما ارتباطی به iOS 15 ندارد، اما اشاره به آن ضروری به نظر میرسد. iCloud قرار است به روزرسانی شود. تمام مشتریان پولی این سرویس ابری به صورت خودکار مشترک سرویس iCloud Plus خواهند شد که قابلیتهای جدید با خود به همراه میآورد. از جمله این قابلیتها میتوان به iCloud Private Relay که آیپی آدرس شما را از چشم وبسایتها دور نگه داشته و فعالیتهایتان را رمزنگاری میکند اشاره نمود. Hide My Email هم به شما اجازه میدهد زمانی که نمیخواهید ایمیل اصلی خود را برای ثبت نام در یک وبسایت به اشتراک بگذارید، از ایمیل آدرسی منحصر به فرد و قابل تعویض استفاده کنید. سرویس iCloud Plus به صورت پایه ۵۰ گیگابایت فضای ذخیرهسازی ابری در اختیار مشتریان قرار میدهد و هزینههای آن بین ۹۹ سنت در ماه تا ۹.۹۹ دلار در ماه (با فضای ذخیرهسازی ۲ ترابایتی) متغیر است.