
تکنولوژی نمایشگر mini LED چیست و چرا به آن نیاز دارید؟
اگر اخبار مربوط به تلویزیونهای سال جاری میلادی را دنبال کرده باشید، بدون تردید از این موضوع باخبر هستید که شرکتهایی مانند تیسیال، فیلیپس، الجی و سامسونگ، همگی در حال روی آوردن به تکنولوژی نمایشگر جدیدی به نام Mini LED هستند. حتی اپل هم از این تکنولوژی در خانواده تبلتهای جدید آیپد پرو استفاده کرده. اما تکنولوژی نمایشگر Mini LED چیست و چرا اصلا باید اهمیتی به آن بدهید؟
Mini LED عبارتی است که عمدتا در دنیای تلویزیون به گوش میخورد، اما انتظار میرود که طی سالهای آتی شاهد تعبیه آن در گستره وسیعی از دیوایسهای کوچکتر باشیم: از آیپد پرو سال ۲۰۲۱ با بکلایت Mini LED گرفته تا حتی کنسول دستی نینتندو سوییچ ۲ که اکنون شایعات مربوط به آن به گوش میرسد. اما بار دیگر تکرار میکنیم که Mini LED در حال حاضر بیشترین کارایی و فراگیری را در دنیای تلویزیونها دارد و در سال ۲۰۲۱ میلادی بیش از همیشه مورد توجه قرار گرفته است.
همانطور که از نام این تکنولوژی پیداست، Mini LED همراه با ماژولهای LED کوچکتری از راه میرسد که در واقع بکلایت نمایشگرهای LCD هستند. پیکسلهای موجود در پنلهای LCD نمیتوانند نور خود را تامین کنند –برخلاف OLED- بنابراین نیاز به یک منبع نور در پشتشان وجود دارد تا نور را از میان پیکسلها تابانده و روشنایی و رنگهایی که برای نمایش تصویر ضروری هستند را تامین کند. به خاطر همین لایه اضافه از بکلایت، پیکسلهای موجود در نمایشگرهای LCD را نمیتوان هیچوقت به صورت کامل خاموش کرد.
به این ترتیب، نمایشگرهای LCD هیچگاه قادر به نمایش رنگهای مشکی باکیفیت و عمیق مثل همتایان OLED نیستند. اما سطوح کیفیت میتواند متغیر باشد و برای مثال اگر بکلایت یک تلویزیون LCD به خوبی تعبیه یا کنترل نشده باشد، نوعی عدم تعادل رنگی روی صفحه به چشم خواهد خورد و رنگهای تیره به درستی به نمایش در نمیآیند. به عنوان مثال به تیتراژ پایانی فیلمهای سینمایی فکر کنید: یک تصویر مشکی با متونی سفید که اسکرول میشوند به چشم میخورد. در تلویزیونهای LCD به شکلی رایج شاهد نوعی هاله نور در کنار کلمات خواهید بود. این به خاطر پدیدهای به نام «نشت نور» از لبههای نمایشگر است که باعث میشود محتوای مشکیرنگ، در واقع به شکل یک ابر خاکستری به چشم بخورد.
البته که هیچکس تلویزیون خود را برای نمایش تیتراژ پایانی فیلمهای سینمایی نمیخرد. اما این نوع از کیفیت بیثبات تصویر باعث شده تکنولوژی LCD همواره در جایگاهی پایینتر از تکنولوژیهای جدیدتر، مانند همتایان LED تلقی شود. اما Mini LED احتمالا بهترین شانس LCD برای بازگشتی شکوهمندانه به دنیای تلویزیونهای باکیفیت باشد. بیایید با این تکنولوژی بیشتر آشنا شویم.
سوالات متداول راجع به Mini LED
Mini LED چیست؟ یک راه بهینهتر و موثرتر برای استفاده به عنوان بکلایت در نمایشگرهای LCD.
Mini LED چه مزایایی دارد؟ دقت بکلایت و پیک روشنایی بسیار بالاتر نسبت به تکنولوژیهای قبلی
آیا تفاوت در Mini LED محسوس است؟ به نظرمان بله. کنتراست و روشنایی بهبودیافته تصویر کاملا قابل تمیز دادن از پنلهای نمایشگر دیگر است.
آیا تلویزیونهای مجهز به Mini LED گران هستند؟ همهچیز بستگی به فاکتورهای مختلف صنعتی دارد. شرکت TCL برای مدتی نسبتا طولانی در حال بهرهگیری از این تکنولوژی بوده و قیمتی بسیار رقابتی برای تلویزیونهای خود تعیین میکند. هم الجی و هم فیلیپس هم از سوی دیگر تصمیم گرفتهاند تلویزیونهای Mini LED خود را با قیمت کمتری نسبت به تلویزیونهای همتا که از نمایشگر OLED بهره میبرند عرضه کنند.
Mini LED چیست؟
Mini LED یک راه موثرتر و بهینهتر برای روشن کردن پسزمینه پنلهای نمایشگر LCD است. در صنعت الکترونیک، دیودی که ابعاد معادل یا کمتر از ۰.۲ میلیمتر داشته باشد، در دستهبندی دیودهای «مینی» قرار میگیرند. اما در صنعت لوازم الکترونیکی مصرفکنندگان، عبارت «مینی» میتواند معنای دیگری به خود بگیرد. اما به عنوان یک قاعده کلی باید گفت که هرچه دیودهای LED کوچکتر باشد، قادر به جای دادن دیودهای بیشتری در پنل بکلایک یک نمایشگر خواهید بود.
با قرار دادن دیودهای LED بیشتر و کوچکتر پشت پیکسلهای LCD، به تصویری دست خواهید یافت که روشنایی بیشتری از قبل دارد. این یعنی کنترل بکلایت راحتتر، هدفمندتر و دقیقتر خواهد بود. با کنترل بهتر بکلایت، شاهد نشت نور کمتر و کنتراست بسیار بهتر نیز خواهیم بود.
چرا Mini LED مهم است؟
اگر از این تکنولوژی به شکلی موثر و بهینه استفاده شود، بکلایت Mini LED به پنلهای LCD اجازه خواهد که به سطح عملکردی بیشتر شبیه به OLED دست پیدا کنند. این مزیتها در تئوری بسیار جذاب هستند و قطعا ارزش سرمایهگذاری از سوی تولیدکنندگان و مشتریان را دارند.
البته که این بدون درنظرگیری اصلیترین مشکلات OLED است: تکنولوژیهای LED و LCD هیچوقت تحت تاثیر داستانهای ترسناک سوختگی پیکسل قرار نگرفتهاند و هیچوقت هم برخلاف آنچه بر سر مواد «ارگانیک» موجود در OLED میآید، دچار کاهش اجتنابناپذیر پرفورمنس در گذر زمان نمیشوند.
موفقیت Mini LED در نهایت وابسته به چگونگی پیادهسازی این تکنولوژی خواهد بود. در نمایشگرهای LCD مجهز به بکلایت LED، شاهد گستره وسیعی از عملکردهای مختلف در بازههای قیمتی یکسان هستیم و کافیست برای پی بردن به این تفاوتها، نیمنگاهی به نقدهای منتشر شده راجع به بیشمار تلویزیون مختلف در بازار بیندازید.
اپل در حال حاضر به استفاده از Mini LED روی آیپد پرو ۱۲.۹ اینچی سال ۲۰۲۱ میلادی پرداخته است و این تکنولوژی را با روشنایی ۶۰۰ نیتی به دست مشتریان میرساند. با استفاده اپل از این تکنولوژی در چنین دیوایس مهمی، مسلما طی ماهها و سالهای پیش رو شاهد آشنایی بیشتر مصرفکنندگان با پنل نمایشگر مورد نظر و شکلگیری هایپ پیرامون آن خواهیم بود.
کدام شرکتها تلویزیون Mini LED میفروشند؟
شرکت شهیر چینی، تیسیال، یکی از نخستین کمپانیهای جهان بود که به سرعت به سراغ تکنولوژی Mini LED رفت و آن را به نمایشگرهای خود افزود. بعد از این، سایر تولیدکنندگان هم به سرعت مسیری مشابه را در پیش گرفتند. الجی، فیلیپس و سامسونگ اکنون همگی از تلویزیونهای مجهز به Mini LED برای سال ۲۰۲۱ رونمایی کردهاند.
خانواده تلویزیونهای Mini LED شرکت کرهای الجی -که QNED نام دارند- به سرعت به جدیدترین تلویزیونهای پریمیوم LCD در بازار تبدیل شدند. این تلویزیونها تکنولوژی بکلایت Mini LED را با تکنولوژی کوانتوم دات ادغام کردهاند. بنابراین الجی حالا تلویزیونهایی برتر از السیدیهای NanoCell ساخته که پیشتر بهترین و الهامبخش تلویزیونهای LCD این شرکت برشمرده میشدند.
بهترین تلویزیون الجی در این خانواده، تلویزیون QNED99 است. این تلویزیونی 8K با نرخ بهروزرسانی ۱۲۰ هرتز و از یک آرایه کامل برای کم و زیاد کردن نور بهره میبرد و به این ترتیب حسابی قادر به شوآف تواناییهای Mini LED است. این تلویزیون در ابعاد ۶۵ اینچ و ۷۵ اینچ و ۶۸ به دست مشتریان رسیده است. در تلویزیون QNED95 هم شاهد استفاده از پنل ۶۰ هرتز به جای پنل ۱۲۰ هرتز در QNED99 هستیم، اما رزولوشن 8K و دیگر تواناییهای برجسته تلویزیون به قوت خود باقی ماندهاند.
چند تلویزیون 4K را نیز در خانواده تلویزیونهای QNED شرکت الجی شاهد هستیم. QNED90 به عنوان مثال در مقابل ساختار آرایه کامل Mini LED از یک پنل ۱۲۰ هرتزی بهرهمند شده و مدل QNED85 هم درست مانند تلویزیونهای قبلی، در عوض همراه با پنل ۶۰ هرتز روانه بازار میشود.
در دنیای سامسونگ، «Neo QLED» عبارتی است که کمپانی کرهای برای توصیف تلویزیونهای Mini LED خود طی سال جاری میلادی استفاده میکند. علاوه بر یک «لایه ماکرو» برای هدایت نورهای Mini LEDها (احتمال بتوان تا ۵۰۰۰ دیود را درون هر نمایشگر جای داد) از میان نقاط کوانتومی، سامسونگ به توسعه سیستم دیم کردن دقیق نور خود و الگوریتمهایی برای توزیع انرژی نیز پرداخته که بهترین نمونههای موجود در بازار به حساب میآیند.
تمام اینها باعث شده که در خانواده تلویزیونهای QN شاهد تلویزیونهایی بسیار تحسینبرانگیز باشیم و گل سرسبد آنها، QN900A است. این تلویزیونی 8K با نرخ بهروزرسانی ۱۲۰ هرتز است که در سه اندازه ۶۵ اینچ و ۷۵ اینچ و ۸۵ اینچ به دست مصرفکنندگان رسیده است. از سوی دیگر تلویزیون QN800A رزولوشن 8K و ابعاد گوناگون را حفظ کرده، اما به تمام سیستمها و قابلیتهای پر زرق و برق موجود ر QN900A مجهز نیست.
پرچمداران سامسونگ در دنیای رزولوشن 4K هم تلویزیونهای QN95A و QN90A هستند: این دو تلویزیون هردو به پنل ۱۲۰ هرتز مجهز شدهاند و هر دو در ابعدهای ۵۰ اینچ، ۵۵ اینچ، ۶۵ اینچ، ۷۵ اینچ و ۸۵ اینچ به بازار آمدهاند. QN95A از چیزی بهره میبرد که سامسونگ به آن باکس One Connect میگوید. این باکس تمام سیمها و لوازم مورد نیاز برای اتصال را از نمایشگر جدا کرده و به درون جعبهای مخصوص میبرد تا میز تلویزیون شما شکلی شستهرفتهتر به خود بگیرد. بعد هم تلویزیون QN85A را داریم که همان پنل ۱۲۰ هرتز برادران بزرگترش را در خود جای داده، اما شمار درایورهای اسپیکرش کمتر است.
فیلیپس برای اینکه دست بالا را نسبت به رقبای خود داشته باشد، به سراغ یک قابلیت منحصر به فرد درون تلویزیونهای Mini LED خود رفته است: چیزی که Ambilight نامیده میشود. هر دو تلویزیون 9639 و 9506 در دو اندازه ۶۵ اینچ و ۷۵ اینچ عرضه میشوند و علاوه بر بکلایت Mini LED، به نورپردازیهایی در چهار طرف مجهز شدهاند. این نورها با تصویری که روی صفحه به نمایش در میآید واکنش نشان داده و اساسا باعث میشوند محیط خانه شما شکلی سینماییتر به خود گرفته و رنگها با شدت و گستردگی بیشتری به چشم آیند. درست مانند الجی، تلویزیونهای Mini LED فلیپیس از نظر قیمتگذاری در جایگاهی اندک پایینتر نسبت به تلویزیونهای OLED این کمپانی قرار میگیرند.
طرفداران شرکت چینی TCL هم میتواند به سراغ تلویزیونهای سری ۶ کمپانی بروند یا منتظر C825 QLED باقی مانند که تلویزیونی ۱۰۹۹ دلاری در ابعاد ۵۵ اینچ است.
آیا باید تلویزیون Mini LED خرید؟
در غاییترین حالت، چند فاکتور اساسی داریم که موفقیت یا عدم موفقیت هر یک از تلویزیونهای Mini LED کنونی را تعیین میکنند. به عنوان مثال درایو پنل و موتور پردازش ویدیویی که درون تلویزیون جای میگیرد تاثیر شگرفی روی عملکرد نمایشگر میگذارند و اگر تولیدکنندگان از موتورهایی نامتفاوت با نمونههای موجود در تلویزیونهای قبلی استفاده کنند، پیچیدگی ساختار بکلایت Mini LED به شکلی اجتنابناپذیر منجر به بروز مشکلات بیشتر در زمینه بکلایت و کنتراست خواهد شد.
اما لازم نیست زیاد منتظر بمانیم تا از عملکرد این تلویزیونها مطمئن شویم. رونماییهای ابتدای سال جاری میلادی اکنون به پایان رسیدهاید و مدلهای گوناگون یکی پس از دیگری از راه میرسند. تا چند ماه دیگر، آنقدر تلویزیونهای Mini LED زیادی روانه بازار خواهد شد که پاسخی برای دو پرسش اساسیمان خواهیم یافت: الف) این تکنولوژی چقدر موثر و بهینه است و ب) آیا ارزش پول مشتریان را دارد یا خیر.